Gála – Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Szeptember 27-én, csütörtökön 19:00 órától a III. Temesvári Magyar Napok nyitógálája keretében a Zs. Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán: MAGYAR HŐSÖK, CSATÁK, SZERELMEK, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása látható. Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

 

Magyar hősök, csaták, szerelmek címmel színes, látványos táncképekkel, megható lírai pillanatokkal és az eredeti népzene mellett komolyzenei, illetve világzenei kísérettel mutatjuk be nemzetünk emlékezetes eseményeit, ismert és kevésbé ismert hőseit. Akár egy képeskönyvet, végiglapozzuk közös történelmi emlékeinket, felvillantjuk kissé idealizált, romantikus hőseinket, s mindezt a tánc nyelvén, hogy a közönség egy látványos és emlékezetes est élményével legyen gazdagabb, ugyanakkor egy rövid időre emlékezzen meg a magyar nemzet hőseiről, dicső küzdelmeiről.

A műsor tematikája szerint a honfoglalás, a kereszténységünk, Balassi Bálint végvári vitézei, Dózsa parasztjai, a törökök elleni csatáink, Rákóczi szerelme és kurucai, nagy utazók álmai, majd természetesen a 48-as forradalom hősei és harcai, mind-mind szerepelnek a táncos „képeskönyv” lapjain.

Ezzel méltó helyszínen kívánunk megemlékezni az 1848-as Forradalmunk és Szabadságharcunk 170 éves évfordulójáról. Régi nagy történelmi pillanatokat, régi magyar legendákat és hősöket megidéző műsorunk ősbemutatójával tisztelgünk a jeles dátum előtt.

Forgatókönyvíró, dramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa (Harangozó-díjas koreográfus)

Rendező – koreográfus: Zsuráfszky Zoltán (Kossuth-díjas, kiváló művész)

A helyek száma korlátozott, belépő igényelhető 30 lejes áron a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegyirodájában, a Szórvány Alapítvány (Putna u. 7) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodájában (Demokrácia Központ, Timotei Cipariu u. 1), valamint az előadás előtt az Infó sátornál.