Újra miénk itt a tér!

A nagy sikernek örvendő Temesvári Magyar Napok immár harmadik alkalommal kerülnek megrendezésre a belvárosi Opera téren idén szeptember 27-30. között.

Az esemény az itt élő és elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók és művészek közös rendezvénye. Idén, először rendezvényünk négy napos lesz, és igazán színes programkínálattal várjuk az érdeklődőket: könnyűzenei- és jazzkoncertekkel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiai élményekkel,  kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal és sok egyéb meglepetéssel.

Csütörtökön délután 19 órakor gálaelőadással nyitjuk meg a rendezvényt. A gálát a Temesvári Opera nagytermében szervezzük, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadását tekinthetjük meg. A temesvári közönség 2014-ben a Székely Dózsa György című előadással ismerkedhettett meg a Zsuráfszky Zoltán koreográfus vezette együttessel. Idén a Zs. Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán: MAGYAR HŐSÖK, CSATÁK, SZERELMEK című produkciót láthatjuk.    

A gasztronómia kedvelőinek szeretnénk örömet szerezni a kibővített gasztrosarokkal, ahol idén is különleges ételeket, kézműves söröket, magyar borokat, finom pálinkákat, palacsintákat és réteseket lehet kóstolni. A gasztrosarok már csütörtöktől látogatható.

A későn kelőknek pénteken, reggel 10-től a hagyományőrzők szolgáltatják az ébresztőt. Jurta és tábori konyha állításával kezdenek a Hunyadi kastély parkjában. A hagyományőrzők vasárnapig velünk maradnak, különböző bemutatókkal, felvonulással, ostromjátékkal, koncertekkel, könyvbemutatóval szórakoztatnak kicsiket és nagyokat. Szintén itt belekóstolhatunk egy első világháborús doberdói kantin hangulatába, ahol akár egy sört is megihatunk.

A  legkisebbekről sem feledkeztünk meg, a Delamarina utcát idén is elfoglalják a gyerekek. A Gyerekbirodalomban érdekes programokkal, szabadtéri játszóházzal, ringatóval, népi fajátékokkal és jurtával várják a kicsiket és nagyokat is egyaránt, péntektől vasárnapig. Lesznek még bábelőadások, valamint rajzfilmvetítés is, a Mátyás király-emlékév jegyében a gyerekek megismerkedhetnek Mátyás, az igazságos történetével.

Szintén pénteken nyit a megszokott kézműves vásár. Idén több mint hetven, Erdélyből, Délvidékről és Magyarországról érkezett kézműves árulja portékáit.

Péntek este a fiatalabb generációk egyik kedvence, a Bagossy Brothers Company zenél. A Gyergyószentmiklóson, 2013-ban alakult együttes indie/alternatív/folk zenével vált egyre híresebbé. Az utóbbi években szinte minden nagyobb magyar fesztiválon felléptek. Fogadjuk őket sok szeretettel Temesváron is!

Szombat esti sztármeghívottunk Horváth Károly, művésznevén Charlie, könnyűzenei előadó, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetesen rekedt hangú énekese. Ki ne ismerné nagy slágereit: Jég dupla whiskyvel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé.

A színház és a színházi előadások tovább színesítik a programunkat: pénteken este a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Húzd rá! című előadása kerül bemutatásra, de a színházban lesznek még könyvbemutatók, előadások, kóstolók és stand-up comedy is.

Vasárnap este a jazzre is nagy hangsúlyt fektetünk. A Jazzarosa zenekara lép fel a nagyszínpadon, melyet a főtéri rendezvény záróakkordjaként DEMJÉN FERENC Kossuth-díjas magyar előadóművész koncertje követ. A sólyom szárnyán fog szállni a dal Temesvár központjában.

Ezen kívül nagyon sok meglepetés vár még ránk. Reméljük, a több mint száz program közül mindenki meg fogja találni kedvencét!

Tombolajegyek vásárlásával Önök is hozzájárulhatnak rendezvényünk sikeréhez. A Magyar Napok alatt ismét lesz tombolasorsolás, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a szerencsések. Többek között kisorsolásra kerül több wellness- és ajándékcsomag. Összesen több mint 10 értékes nyeremény keresi gazdáját.

Szeptember végén szóljon újra magyar zene Temesvár központjában!