CIVIL VILÁG A III. TEMESVÁRI MAGYAR NAPOKON!

A temesvári magyar civil szervezetek, intézmények és egyházak aktív jelenléte is színesíti a III. Temesvári Magyar Napok programját. A Mărășeștiés a Delamarinautcában felállított civil sátrak az alábbi kínálattal jelentkeznek:

 

A NAGY CIVIL SÁTORBAN a Bartók Béla Alapítvány, az Integratio Alapítvány, a Szórvány Alapítvány, a Temesvári Magyar Nőszövetség, a Temesvári Magyar Diákszervezet, a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, az Eszterlánc Kulturális Egyesület, a Pro Folk Bánsági Magyar Hagyományőrző Egyesület, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Temes megyei szervezete várja Önöket a következő programokkal:

 

Pénteken:

 

10:30-13:00 Kreatív nyelvi játékok 10-15 éves diákok számára

Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Alapítvány, Integratio Alapítvány

Izgalmas csapatjátékra hívjuk az V-VIII. osztályos diákokat, amelynek során különböző nyelveken különböző nyelvi játékokat próbálhatnak ki egyénileg vagy csapatban. Az eredményes játék során Bartók pengők gyűjthetők, melyek a játék végén kisebb-nagyobb nyereményekre válthatók majd be.

Játékmesterek: a Bartók Béla Elméleti Líceum tanárai

 

12:00 órától Az Eszterlánc Kulturális Egyesület, majd 14:00 órától a Bokréta csoportokat támogató Pro Folk Bánsági Magyar Hagyományőrző Társaság bemutatóján tájékozódni lehet a néptánc- és citeracsoportok munkájáról, a rendszeres programokról, fellépésekről. Megtekinthető néhány népviselet, és játékos formában tanulni lehet a viseletekről, tájegységekről.

 

16:00-19:00 A Temesvári Magyar Diákszervezet megszokott sörpong bajnokságát ez alkalommal rendhagyó módon találják meg az érdeklődők. A játékokra helyben lehet jelentkezni, és minden sörpong kedvelő barátságos mérkőzésekkel töltheti péntek délutánját.

 

 

Szombaton:

 

10:00-11:00 RMPSZ Temes megyei szervezete az érdeklődő szülőknek bemutatja a Temesváron és környékén működő magyar óvodai csopotokat, miközben a Gyermekutcában a Játszó- és alkotóház műhelyei várjak a gyerekeket.

 

11:00-14:00 Bemutatkozik az Artsoma zenei és képzőművészeti tehetséggondozó iskola.

Az idén már ötödik éve fogadjuk diakjainkat. Iskolánkban különböző hangszerek (zongora, gitár, hegedű, basszusgitár), valamint ének oktatását vállaljuk korhatár nélkül, kezdő és haladó szinten is. Csoportos illetve egyéni órák keretén belül modern módszereket használva, iskolánk szakképzett tanárai egy barátságos környezetben varják az érdeklődőket. „Kids in band“ programunk már hat olyan, nálunk alakult együttessel büszkélkedhet, akik különböző eseményeken és fesztiválokon lépnek fel. Rajz és grafika csoportunk munkái pedig hazai és külföldi kiállításokon és versenyeken eredményesen jelentek meg.

 

14:00-15:00 Énekelj meséket Kingricával és a háromnegyedautomata zenedobozzal!

Szervező: Bartók Béla Alapítvány

Szeretettel várjuk apraját-nagyját KINGRICA zenés-játékos foglalkozására! Jelen lesz ő maga, a gitár, no meg a háromnegyedautomata zenedoboz, amelyben ez alkalommal mesék bújnak meg, nem is akármilyenek, elénekelhetőek. No meg, persze, jelen lesztek Ti, kedves gyermekek és szülők, hogy együtt mókázhassunk!

 

15:00-18:00 Fedőnevek – társasjáték-bajnokság

Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet
Mi a közös egy űrhajós majomban, egy konfettit szóró vulkánban és egy dinnyébe harapó vámpírban?
A Fedőnevek egy asszociációs játék, melyben a két egymásnak feszülő ügynökcsapat azon verseng, hogy melyik fedezi fel gyorsabban saját titkos ügynökeit, egyetlen szóval minél több fogalmat összekötve. A program első felében lehetőség nyílik a játék kipróbálására/gyakorlására, majd háromfős csapatok mérik össze asszociációs készségeiket egy bajnokság keretein belül.

 

 

Vasárnap:

 

11:00-17:00 A Szórvány Alapítvány a magyar nyelvtanfolyamokat ismerteti, népszerűsíti, illetve kulturális és Bánsággal kapcsolatos kiadványokkal várja az érdeklődőket. Időközben a gyermekutcában az Alapítvány szervezésében egész nap kipróbálhatók a népi fajátékok Toma és csapatával.

 

14:00-15:00 A Temesvári Magyar Nőszövetség által kiadott könyveket lehet megvásárolni:
Szekernyés János: Bartók Béla és a Bánság; Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban (háromnyelvű kiadvány)

 

 

 

A Bartók Béla Elméleti Líceum sátránál napközben tájékozódni lehet az iskola programjairól és a Bartók Béla Alapítvány által nyújtott támogatásokról. Számos stratégiai gondolkodásfejlesztő játékot lehet kipróbálni, bele lehet lapozni az diáklapokba, évkönyvekbe. Rögtönzött kiállítás készül a volt diákok régi fotóiból, kicsengető kártyáiból. A Diákönkormányzat további meglepetésekkel várja az érdeklődőket.

 

A Gerhardium Római-Katolikus Teológiai Líceum és a Pro Gerhardino Egyesület sátornál -„Ott ahol a bibliai történetek gyermeknyelven elérhetővé válnak” címszó alatt – tájékozódni lehet az iskola programjairól és az iskolát támogató Pro Gerhardino Egyesület által nyújtott támogatásokról.

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden érdeklődőt és színház barátot, hogy közösen beszéljék át a 2018/2019-es évad várható újdonságait és az elmúlt évadok tapasztalatait. Bővebb információkat szerezhetnek majd a színház tervezett gyerekfoglalkozásairól, előadásokon túli programjairól, valamint lehetőségük nyílik majd a 2018/2019-es KULT Card bérlet megvásárlására is.

 

Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári szervezete által működtetett sátornál vérnyomásmérésre, a tevékenységük ismertetésére és adománygyűjtésre kerül sor.

 

A Temesvári Magyar Baptista Gyülekezet a következő programokkal várja a látogatókat: bibliai kézműves tevékenység gyerekeknek, ingyenes lelki tanácsadás, Bibliai kvíz  –  meglepetés ajándékokkal, a Kórus időnkénti fellépése, kérdés-doboz, bemutatkozó kisfilm.

 

Az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület település-bemutatót tart, illetve a szervezet is bemutatása kerül egy képkiállítás keretében és Ótelek múltját idéző régi tárgyak kiállítását is megtekinthetik az idelátogatók.

 

 

A Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet további programjai:

 

Péntek, 18:30 Lencsevégre kapott örökség – kiállításmegnyitó
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Az európai kulturális, illetve természeti örökség bemutatására ösztönözte a DKMT Eurorégióban élő amatőr fotósokat a Temesvári Magyar Ifjúsági szervezet. A szakmai zsűri által kiválogatott képeket a Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2. emeleti előcsarnokában lehet majd szemügyre venni. A kiállítás péntek délutántól vasárnap délutánig látogatható.

 

Szombat, 10:00-13:00 Asztalitenisz-bajnokság
Helyszín: Gerhardium Római-Katolikus Teológiai Líceum, sportterem
Először rendez asztalitenisz-bajnokságot a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet. A jelentkezők három kategóriában – kezdő, haladó és páros – mérhetik össze tudásukat. Egy versenyző több kategóriában is szerepelhet, a cél a sportolás és a szórakozás. További információk a TeMISz közösségi oldalán (https://www.facebook.com/temisz.ro/) is megosztott hivatalos Facebook-eseményben olvashatók.