REJTŐzködő Irodalom kiállítás

„Van egy igazi nevem, és van egy álnevem. Egyiket sem tudom pontosan.”

Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery, Rejtő Jenő. Négy név, egy igazi és három ál, rejtőzködés gyanánt. Igazából egyikről sem tudunk túl sokat. Ki lapulhat e nevek mögött? Milyen ember, író alkotott két évtized alatt közel félszáz regényt, akire ráaggattuk a magyar ponyvairodalom legnagyobb alakjának címkéjét? Ezekre a kérdésekre keressük, és találhatjuk meg a választ egy szórakoztató nyomozás kíséretében a Debreceni Irodalom Háza időszaki kiállításán, mely a talányosnak ígérkező REJTŐzködő Irodalom név mögött lapul.

A Debreceni Irodalom Háza interaktív kiállítása Rejtő egyik életrajzi momentumát alakítja legendává. Történetünk szerint a szerző 1931-ben nyomtalanul eltűnt. A korabeli sajtó újságcikkekben tette közzé az eseményt, és rendszeresen közvetített a rendőri detektívmunka tényállásáról: „Megírtuk már, hogy a farsang keddjének bolondestéje után nyomtalanul eltűnt a fővárosból Rejtő Reich Jenő, az ismert társaságbeli fiatalember. (…)” A nyomozást egy állítólagos pletyka indítja el, miszerint a szerzőt eltűnését követően Temesváron látták, majd Fülig Jimmy szerkesztőségbe küldött levele adja az első nyomot. A kiállításra látogató a megelevenedő rejtői regényalakok segítségével kalandos és szórakoztató módon lelheti meg az író nyomait, végül, ha szerencsés, találkozhat is vele.

Az interaktív kiállítás megnyitójára szeptember 28-án, pénteken 10:00 órától kerül sor a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előterében. A kiállítás pénteken és szombaton látogatható 10:00 és 18:00 óra között.